وکیل آپارتمان های مسکونی در مشهد
مشترکات و مشاعات در آپارتمان ها چه فرقی با هم دارند ؟
در تملک آپارتمانها دو لفظ مشاعات و مشترکات با دو معنی استفاده میشود که رابطه بین این دو معنی عموم و خصوص مطلق میباشد.
در واقع کلیه مشترکات مشاع میباشند، ولی همه مشاعات مشترک نیستند.
ماده ۲ قانون تملک آپارتمانها بیان میکند: قسمتهای مشترک مذکور در این قانون عبارت از قسمتهایی از ساختمان است که حق استفاده از آن منحصر به یک یا چند آپارتمان یا محل پیشه مخصوص نبوده و به کلیه مالکین به نسبت قسمت اختصاصی آنها تعلق میگیرد به طور کلی قسمتهایی که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده نشده است یا در اسناد مالکیت ملک اختصاصی یک یا چند نفر از مالکین تلقی نشده از قسمتها مشترک محسوب میشود مگر آن که تعلق آن به قسمت معینی بر طبق عرف و عادت محل مورد تردید نباشد.
در واقع از مفهوم این ماده قانونی چنین بر میآید قسمتهایی از ملک که استفاده از آن به کسی اختصاص داده نشده از مشترکات میباشد لذا حیاط یا بامی که بواسطه عدم دسترسی در استفاده اختصاصی احدی از واحدهای آپارتمان میباشد (این موضوع تحت عنوان حق استفاده اختصاصی در صورت مجلس تفکیکی بایستی قید گردد) بخشی از مشترکات نیست حال آنکه مالکیت آن مشاع میباشد و حتی در تبصره ۳ ذیل ماده ۴ همان قانون هزینه نگهداری از این قسمتها بعهده دارنده حق استفاده اختصاصی میباشد.
البته در بعضی موارد، تراسها یی که بام واحدهای زیرین هستند در صورت مجلس تفکیکی در مالکیت واحد استفاده کننده وارد شده که در این صورت نه تنها مالکیت اختصاصی دارد بلکه در تعیین قدرالسهم نیز دخیل میباشند.
اصاله الاطلاق حکم به این موضوع دارد که خریدار در قولنامه آنچه ذکر شده خریداری نموده و عدم اطلا ق. حق دیگری در قولنامه یا مبایعه نامه خسارتی برای خریدار محسوب نمیگردد معمولا در قرارداد یا قولنامه خرید آپارتمانها با حقوق متعلقه مطابق صورت مجلس تفکیکی بفروش میرسند.
اضافه بر این از ملازمات استفاده از هر چیز دسترسی به آن میباشد و با توجه به خیار رویت طبعا خریدار حق مطالبه چنین خسارتی را نخواهد داشت.
آیا امکان فروش انباری به ساکنان خارج از آپارتمان وجود دارد ؟
طبق قانون تملّک آپارتمانها و آییننامة اجرایی آن، انباری یا پارکینگ جزء قسمتهای مشترک آپارتمان نبوده و از قسمتهای اختصاصی آپارتمان به حساب میآید. همچنین باید یادآور شد از آن روی که از لوازم و ملحقّات آپارتمان است، نمیتواند مالک مستقل داشته باشد؛ بنابراین فروش انباری یا پارکینگ با روح قانون تملّک آپارتمانها که از قواعد آمره است، سازگاری ندارد.
دیگران بدون داشتن مالکیّت بر آپارتمان یا حق استفاده از قسمتهای اشتراکی از یک مجتمع مسکونی، نمیتوانند اقدام به پارک خودرو یا تصرف انباری و یا استفادههای دیگر کنند. همچنین حق استفاده از قسمتهای اشتراکی تنها برای مالکان یا متصرّفان آپارتمانها شناخته شده است.
با توجه به آنچه بیان شد، مالک آپارتمان نمیتواند آپارتمان خود را به شخصی بفروشد و در عین حال پارکینگ یا انباری آن را که معمولاً در سند تفکیکی دارای پلاک جداگانهای نیست، به دیگری انتقال دهد و اگر فرضاً خریدار آپارتمان هم راضی شده باشد که آپارتمان را بدون پارکینگ یا انباری معامله کند، باز هم مالک نمیتواند آنها را به غیر از مالکان آن مجموعه بفروشد. همچنین در صورت فروش به غیر، چنانچه مبایعهنامه عادی باشد، این عمل دارای اثر قانونی نیست و اگر رسمی باشد، مالک یا مالکان سایر طبقات بهعنوان ذینفع میتوانند بطلان این معامله را از دادگاه خواستار شوند.
دیگران بدون داشتن مالکیّت بر آپارتمان یا حق استفاده از قسمتهای اشتراکی از یک مجتمع مسکونی، نمیتوانند اقدام به پارک خودرو یا تصرف انباری و یا استفادههای دیگر کنند. همچنین حق استفاده از قسمتهای اشتراکی تنها برای مالکان یا متصرّفان آپارتمانها شناخته شده است. از این روی، باید گفت: این کار امکان عملی ندارد و مستلزم مزاحمت مالکان و متصرّفان سایر طبقات و تجاوز به حقوق آنها محسوب میشود.
با توجه به آنچه بیان شد، مالک آپارتمان نمیتواند آپارتمان خود را به شخصی بفروشد و در عین حال پارکینگ یا انباری آن را که معمولاً در سند تفکیکی دارای پلاک جداگانهای نیست، به دیگری انتقال دهد و اگر فرضاً خریدار آپارتمان هم راضی شده باشد که آپارتمان را بدون پارکینگ یا انباری معامله کند، باز هم مالک نمیتواند آنها را به غیر از مالکان آن مجموعه بفروشد. همچنین در صورت فروش به غیر، چنانچه مبایعهنامه عادی باشد، این عمل دارای اثر قانونی نیست و اگر رسمی باشد، مالک یا مالکان سایر طبقات بهعنوان ذینفع میتوانند بطلان این معامله را از دادگاه خواستار شوند.
مالکیت در آپارتمان های مختلف و یا یک ساختمان شامل دو قسمت است:
۱- مالکیت قسمتهای اختصاصی
۲- مالکیت قسمتهای مشترک یا مشاعی
طبق ماده ۲ قانون تملک آپارتمانها، قسمتهای مشترک مذکور در این قانون عبارت از قسمتهایی از ساختمان است که حق استفاده از آن منحصر به یک یاچند آپارتمان یا محل پیشه مخصوص نبوده و به کلیه مالکین به نسبت قسمت اختصاصی آنها تعلق می گیرد بطور کلی قسمتهای که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده نشده است یا در اسنادمالکیت ملک اختصاصی یک یا چند نفر از مالکین تلقی نشده از قسمتهای مشترک محسوب می شود.
همچنین طبق ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمانها، قسمتهایی از ساختمان و اراضی و متعلقات آنها که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم مورد استفاده تمام شرکا میباشد قسمتهای مشترک محسوب میگردد و نمیتوان حق انحصاری برآنها قایل شد.
تبصره ـ گذاردن میز و صندلی و هر نوع اشیای دیگر و همچنین نگاهداری حیوانات در قسمتهای مشترک ممنوع است.
قسمتهای مشترک در ملکیت مشاع تمام شرکای ملک است، هرچند که در قسمتهای اختصاصی واقع شده باشد و یا از آن قسمتها عبور نماید.
بنابراین طبق ماده ۴ آیین نامه اجرایی قانون تملک اپارتمانها، قسمت های مشترک مذکور در ماده ۲ قانون تملک آپارتمان ها عبارت است از:
- ازمین زیربنا خواه متصل به بنا باشد یا بنا بوسیله پایه رویآن قرار گرفته باشد.
- تاسیسات قسمتهای مشترک از قبیل چاه آب و پمپ، منبع آب، مرکز حرارت و تهویه، رختشویخانه، تابلوهای برِ، کنتورها،تلفن مرکزی، انبار عمومی ساختمان، اتاق سرایدار در هر قسمت بناکه واقع باشد، دستگاه آسانسور و محل آن، چاههای فاضلاب،لولهها از قبیل (لولههای فاضلاب، آب، برِ، تلفن، حرارت مرکزی،تهویه مطبوع، گاز، نفت، هواکشها، لولههای بخاری) گذرگاههای زباله و محل جمعآوری آن و غیره.
- اسکلت ساختمان.
تبصره ـ جدارهای فاصلبین قسمتهایاختصاصی ، مشترک بینآن قسمتها است. مشروط بر اینکه جزء اسکلت ساختمان نباشد. - درها و پنجرهها ـ راهروها ـ پلهها ـ پاگردها ـ که خارج ازقسمتهای اختصاصی قرار گرفتهاند.
- تاسیسات مربوط به راه پله از قبیل وسایل تأمینکنندهروشنایی، تلفن و وسایل اخبار و همچنین تاسیسات مربوط به آنهابه استثنای تلفنهای اختصاصی، شیرهای آتشنشانی، آسانسور ومحل آن، محل اختتام پله و ورود به بام و پلههای ایمنی.
- بام و کلیه تاسیساتی که برای استفاده عموم شرکا و یا حفظبنا در آن احداث گردیده است.
- نمای خارجی ساختمان.
- محوطه ساختمان، باغها و پارکها که جنبه استفاده عمومیدارد و در سند اختصاصی نیز ثبت نشده باشد.
نحوه تعیین قدرالسهم آپارتمان
مطابق ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها قسمت های مشترک در ملکیت مشاع تمام شرکای ملک است هر چند که در قسمت های اختصاصی واقع شده باشد و یا از آن قسمتها عبور نماید
و در بخشی از ماده ۲ آیین نامه مربوطه آمده است برای قسمتهای اختصاصی می بایست بطور مجزا سند صادر شود و مشخصات کامل قسمت های اختصاصی شامل حدود ،طبقه ‘ مساحت و…باید در سند قید گردد
و همچنین :
در تعریف قدر السهم واحد آپارتمانی از عرصه داریم؛
نسبت مساحت قسمت های اختصاصی واحد آپارتمانی به مساحت کل قسمت های اختصاصی ساختمان قدر السهم واحد آپارتمانی از عرصه است.
دسترسی و یا حق عبور از تراس و حیاط مشاعی یک امتیاز تلقی میگردد(و با توافق مورد معامله بوده) و ربطی به قدرالسهم از عرصه ندارد.
میتوانید برای مشاوره و اخذ وکیل با شماره درج شده در سایت تماس بگیرید.